“Dünya Engelliler Günü”

1992 yılından bu yana 3 Aralık'ta kutlanan uluslararası bir farkındalık günüdür.

Birleşmiş Milletler tarafından engellilerin toplumsal yaşama tam ve diğer bireylerle eşit katılım sağlanmalarına ilişkin çalışmalar yürütülmüştür. Bu kapsamda engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek için 3 Aralık, 'Dünya Engelliler Günü' olarak ilan edilmiştir.

Dünya Engelliler Günü, engellilerin, anayasal haklara erişilebilirlik ve bağımsız yaşama dair taleplerinin, gerçekçi ve sürdürülebilir bir engelli politikasının seslendirildiği evrensel bir mücadele günüdür. Bu günde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir.

Ülkemizde de çeşitli etkinlikler düzenlenerek eğitim, sağlık, çalışma hayatı gibi alanlarda fırsat eşitliği sağlanması ve farklılıklara saygı gösterilmesi, mekânsal erişim yanında teknoloji ve bilgiye erişimin bu bireyler için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekilerek toplumsal farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır.

Unutmayalım ki engellilik birey ve ailesi için zorlu yaşam koşullarını beraberinde getirmektedir. Bu özel gün, kutlama günü değil, onların yaşadığı sorunlarla baş etmeleri sürecinde bir savunuculuk fırsatı olarak görülmelidir.

Hoşgörü, sevgi ve saygıyla daha güçlü bir ülkede hep birlikte yaşamı kucaklama anlayışıyla Engel değil destek olun!

 Resim

Bu içerik 03.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 293 kez okundu.